Het namaken van luxe merkartikelen is een miljardenhandel. Moet je het omarmen of er juist hard tegenin gaan? Is het mooi dat iedereen loopt met een namaak Louis Vuitton en versterkt het de aspiratiewaarde van een merk, of schrikt het de echte doelgroep af. Luxemerken hebben het tot nu toe redelijk gelaten geaccepteerd, maar nu ‘fake’ een mainstream woord is geworden en we echt steeds moeilijker van nep kunnen onderscheiden, is het maar helemaal de vraag: omarmen of bestrijden?
Inspirerend …of verwarrend?
Het luxe tassenmerk Delvaux besloot het te omarmen. Op de foto zie je een tas van dit luxe merk, waarop geschreven staat “Dit is niet een Delvaux”. De prijs doet anders vermoeden: de klant die zich de nieuwe eigenaresse wil noemen van deze creatie moet toch zo’n 8.500 euro betalen. Maar er passen kennelijk wel met gemak twee appels in, toont de vitrine. Toch is daarmee de tas iets duurder dan het gemiddelde lunchtasje dat u (veronderstel ik) meeneemt naar uw werk. En gegeven het loopje dat Delvaux met u neemt is het maar helemaal de vraag of deze appels wel (of moet je nu zeggen ‘ook’) echt zijn, natuurlijk.
Politie zoekt niet meer naar nep
Waar het nieuws van de afgelopen jaren over de luxe artikelen en de lange arm der wet vaak gingen over het opsporen van nep-handel, haalde de politie recent juist het nieuws met hun speurtocht naar echte luxe goederen. Want wat blijkt? De gemiddelde crimineel houdt er een goede smaak op na en heeft met regelmaat niet alleen een dure auto die in beslag genomen kan worden, maar ook voor tienduizenden euro’s aan merkkleding, -tassen en -horloges. Dus is de politie gestart met cursussen voor haar personeel om zo goed mogelijk nep van echt te onderscheiden…met het oog om juist de echte merkspullen te confiskeren!
Digitale hulplijn
Hoe zie je echter of die Louis Vuitton-tas nou echt is of een vervalsing? Het is vaak nauwelijks te achterhalen. De New Yorkse startup Entrupy* heeft daar een oplossing voor. Je hebt er een kleine microscoopcamera voor nodig en natuurlijk de app. De microscoop analyseert alle details van luxeproducten, zoals printpatronen, het leer en de opdruk. De tool vergroot het object tot 260 keer en vergelijkt details met een database van dertigduizend tassen en portemonnees van merken als Chanel, Gucci en Louis Vuitton. Entrupy belooft een nauwkeurigheid van ruim 98 procent. Ze biedt haar diensten aan aan retailers, die hiermee kunnen verifiëren of de handel die zij verkopen wel echt is.
Maakt het de klant iets uit?
Grappig genoeg blijken veel klanten wel te beseffen of ze een echt of nep product kopen. Het kan iemand die een fameus ontwerp van Chanel of Louis Vuitton koopt voor nog geen 10% van de waarde niet uit te maken dat het een ‘onofficiele replica’ betreft. Bij de echte klanten van de luxe merken gaat het om wat het bezit van een dergelijk luxemerk doet met de eigen waarde, bij de klanten die namaak kopen gaat het vaak om de status die anderen hen toekennen als ze met het product flaneren.
* Bron: https://retailtrends.nl/item/49970/appdate-een-einde-aan-neptassen-van-luxemerken