In onze maatschappij leidt ongelijkheid in toenemende mate tot onrust en woede. Of het nu gaat om inkomensongelijkheid, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, ongelijkheid op basis van etniciteit of seksuele geaardheid…er is grote verontwaardiging over en organisaties worden erop aangesproken en moeten zich ertegen uitspreken. Want in tegenstelling tot enkele jaren geleden verwacht de maatschappij nu in toenemende mate dat merken een mening hebben… en zich ook voorbeeldig gedragen in de relatie met hun klanten en medewerkers.
Het is echter helemaal niet zo makkelijk om dat goed te doen. Nike wordt geroemd om de onvoorwaardelijke steun voor Colin Kaepernick, de NFL-ster die als eerste besloot te knielen bij het Amerikaanse volkslied om aandacht te vragen voor de onrechtvaardige behandeling van minderheden in Amerika door de politie. Maar tegelijkertijd vangt het bedrijf veel kritiek als het gaat om de productie van haar schoenen onder minder dan ideale omstandigheden in lagelonen-landen. Het Formule 1 team van Mercedes schonk, met haar topcoureur Lewis Hamilton voorop, heel 2020 aandacht aan de Black Lives Matter beweging, maar men wordt uiteraard aangesproken op het racen in landen waar de mensenrechten niet hoog in het vaandel staan. Wanneer steek je als merk je nek uit en hoe voorkom je dat je ten prooi valt aan de cancel-culture?
En uiteraard blijft het niet bij maatschappelijk debat, maar strekt de omgang met ongelijkheid zich uit tot hoe je omgaat met het gelijk of juist ongelijk behandelen van klanten en medewerkers. Veel organisaties schieten in een kramp en durven nauwelijks nog te differentiëren, uit angst om te discrimineren. Daarom wil ik toch echt wel een lans breken voor ongelijke behandeling. Voor het zien en erkennen van verschillen en er doelbewust op inspelen. We willen immers recht doen aan diversiteit en vanuit empathie en interesse werken, niet vanuit onverschilligheid. Er is volgens mij dan ook geen groter onrecht dan ongelijke mensen toch gelijk behandelen.
Aan de slag!
Worstel je zelf met de omgang met ongelijkheid? Wil je het onderwerp binnen jouw organisatie oppakken, om te zien wat je er als merk mee kunt of hoe je er in de relatie tot klanten of collega’s mee om gaat? Je kunt het webinar in de serie Klantgericht Maatschappelijk Ondernemen on-demand en gratis terugkijken of download via onderstaande button de whitepaper over ‘omgaan met ongelijkheid’ hier.
Niets missen?
Schrijf je in voor het wekelijkse gratis webinar Klantgericht Maatschappelijk Ondernemen van H3ROES.